Więcej
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

502 286 618     

✉ kontakt@taxipharm.pl       

Taxipharm sp. z o.o.
Sokoła 2B/1
60-644 Poznań

0
×

Rejestracja

Dane konta

Dane do logowania

lub zaloguj

Imię jest wymagane
Nazwisko jest wymagane
Imię nie jest poprawne
Nazwisko nie jest poprawne
To nie jest adres e-mail
Adres e-mail jest wymagany
Ten adres e-mail jest już zarejestrowany
Hasło jest wymagane
Podaj poprawne hasło
Hasło musi mieć 6 lub więcej znaków
Hasło może mieć maksymalnie 16 znaków
Hasła nie są identyczne
Akceptacja regulaminu jest wymagana
Adres e-mail lub hasło są niepoprawne

Co to jest taksyfolina?

 

Aktywność antyoksydacyjna taksyfoliny (dihydroquercetin) i witaminy C

(kwasu askorbinowego)

 

Czy to jest prawdziwa taksyfolina z Rosji?

 

Dlaczego taksyfolina jest tak drogim surowcem ?

 

Jak długo mam stosować preparat Taxivital?

 

Dla kogo jest dedykowany Taxivital?

 

Dlaczego zła kondycja naczyń krwionośnych może przyczynić się do chorób?

 

Wysoki cholesterol skutecznie obniży taksyfolina

 

 

Wpływ taksyfoliny na obniżenie nadciśnienia

 

 

Jak wolne rodniki przyczyniają się do stanów chorobowych (miażdżycy)?

 

Cukrzyca i procesy wolnorodnikowe

 

 

Jak mogę pomóc swojemu sercu po zawale mięśnia sercowego?

 

 

Jestem w okresie menopauzy, czy suplementacja taksyfoliny (dihydrokwercetyny) jest konieczna?

 

 

Ciekawe porady do zrealizowania od zaraz

 

 

 

Potocznie nazywa się ją witaminą p bajkalską, taxifolin, taksyfoliną a także dihydrokwercetyną. Według chemicznej nomenklatury to 2R,3R)-2-(3,4-Dihydroxyphenyl)-3,5,7-trihydroxy-2,3-dihydrochromen-4-one natomiast jej wzór chemiczny to C15H12O7

Jest to bioaktywny składnik suplementu diety Taxivital. Pozyskiwana jest z korzeni i dolnej części

modrzewia dahurskiego bardzo odpornego na trudne warunki atmosferyczne. Cieszy się dużym

zainteresowaniem jako substancja o szerokim spektrum aktywności biologicznej. W rezultacie badań

przesiewowych stwierdzono obecność właściwości przeciwutleniających (antyoksydacyjnych), chroniących

przed wolnymi rodnikami i procesem starzenia.

Taksyfolina (dihydroquercetin, dihydrokwercetyna, witamina p bajkalska, taxifolin) zaliczana jest do

bioflawonoidów, grupy flawonoidów-które są pomocne w utrzymaniu sprawności i dobrego zdrowia,

odgrywają także istotną rolę w zapobieganiu wielu chorobom.

 

Taksyfolina jest stosowana jako metoda uzupełniająca leczenie chorób sercowo- naczyniowych w tym 

miażdżycę, wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie ale również cukrzycę, rekonwalestencję po zawale

serca, wylewie, udarze.

 

 

(kwasu askorbinowego)

1/Witamina C zaliczana do witamin antyoksydacyjnych a taksyfolina zaliczana do bioflawonoidów, mogą  

one wpływać na procesy komórkowe przez zmiatanie wolnych rodników tlenowych, modulację stanu redoks

komórki oraz regulację wewnątrzkomórkowych dróg sygnałowych,

2/Witamina C oraz taksyfolina są nieenzymatycznymi antyoksydantami, dlatego muszą być dostarczane z

zewnątrz,

3/ aktywności taksyfolina jest synergiczna z działaniem witaminy C i ich zdolność odwracalnego utleniania i

redukcji. Taksyfolina i witamina C pełni w komórkach istotną rolę w utrzymaniu odpowiedniego potencjału

oksydoredukcyjnego przez uczestnictwo w neutralizowaniu powstających w metabolizmie komórkowym

reaktywnych form tlenu i azotu.

4/Ta właściwość kwasu askorbinowego skłoniła badaczy do rozważenia możliwości zastosowania dwóch

antyutleniaczy: taksyfoliny i witaminy C jako czynnika ochronnego w zapobieganiu chorobom o podłożu

wolnorodnikowego uszkodzenia tkanek lub zmniejszającego skutki działania radio- lub chemioterapii w

komórkach prawidłowych u pacjentów poddanych leczeniu.

 

 

 

Taksyfolina zawarta w produkcie Taxivital jest to w 100 % taksyfolina z Dalekiej Rosji

Istnieje wiele synonimów tej substancji. Potocznie nazywa się ją witaminą p bajkalską, taxifolin, taksyfoliną

a także dihydrokwercetyną.

Czystość taksyfoliny w Taxivitalu jest zawsze na poziomie 96-99 % co odpowiada ponad 32,744

ORAChydro value (µmole TE/g) wg. Brunswick Laboratories, (który jest uznanym na świecie, niezależnym,

klinicznym i przedklinicznym laboratorium badawczym. Koncentrującym się na testach fitochemicznych,

biologicznych testach na obecność komórek ludzkich oraz badaniach klinicznych dotyczących żywności

funkcjonalnej, suplementów diety i produktów farmaceutycznych. Od 1997 roku pomagają firmom takim

jak Johnson & Johnson, PepsiCo, Kraft Foods i Campbell's).

 

O jej wysokim potencjalne antyoksydacyjnym decyduje m.in.:

1/czystość taksyfoliny mierzona w %, najwyższy potencjał wykazuje taksyfolina zawierająca 96-99%

2/ilości taksyfoliny w mg w kapsułce

 

 

 

 Dlaczego taksyfolina jest tak drogim surowcem ?

Obecnie z ton drewna można uzyskać kilkadziesiąt kg proszku. Dopiero pod koniec XX wieku przetwórstwo

drewna wprowadzono na skalę przemysłową. Tajemnicą działania taksyfoliny jest sposób jej pozyskiwania.

Skomplikowany i długotrwały proces jej otrzymania pozwala na otrzymanie najwyższej czystości na

poziomie 96-99 %. Nie z każdego rejonu świata taksyfolina ma aż tak wysoką czystość. Cały proces oparty

jest o najnowocześniejszą technologię wspartą doświadczeniem wielu naukowców i laborantów. Dostawy

surowca oparte są o ISO 9001:2008 w tym certyfikat HACCP, które wykazują spełnienie międzynarodowych

wymagań dotyczących zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności oraz prac Laboratorium

Analitycznego działającego zgodnie z wymaganiami normy państwowej Federacji Rosyjskiej GOST R ISO

17025-2006 (Międzynarodowa norma ISO/IEC 17025:2005). Ponadto surowiec jest okresowo badany przez

niezależne laboratoria Advanced Botanical Consulting & Testing, Inc., Tustin, CA, USA i PhytoLab GmbH &

Co, KG, Vestenbergsgreuth, w Niemczech w celu potwierdzenia najwyższej czystości taksyfoliny i

bezpieczeństwa jej stosowania w żywności. Produkt spełnia wymagania Sanitarno-Epidemiologiczne.

Każdej partii towarzyszą świadectwa analizy i chromatogram.

 

 

Jak długo mam stosować preparat Taxivital?

Witamina C i taksyfolina (dihydroquercetin) należy do nieenzymatycznych zużywalnych antyoksydantów co

oznacza, że nie mogą być w samoistny sposób produkowane przez organizm ludzki. Należy je przyjmować

wraz z posiłkiem 1 kapsułkę dziennie. Kompozycja preparatu jest tak przygotowana aby wartość witaminy

C i taksyfoliny była bezpieczna i zgodna z zalecaną normą dietetyczną.

W pierwszej fazie zaleca się suplementację produktu Taxivital nieprzerwanie raz dziennie przez okres 60

dni. Wynika to z faktu, iż neutralizacja wolnych rodników jest procesem długotrwałym i trwa również po

zakończeniu przyjmowania preparatu, ponieważ komórki rozpoczynają etap odnowy. Biologiczny

mechanizm odnowy komórkowej funkcjonuje prawidłowo tylko w młodym organizmie. W takim przypadku

cały cykl odnowy trwa mniej więcej 28 dni. Jednak z wiekiem proces regeneracji jest coraz wolniejszy, w

rezultacie komórki potrzebują więcej czasu na odnowę. Cykl wymiany komórek może się wydłużyć do 35, a

nawet 50 dni.

Po upływie 2 miesięcy należy zrobić miesięczną przerwę i powrócić do suplementacji w cyklu 30- dniowym

co drugi miesiąc.

Taksyfolina z drewna modrzewiowego jest wchłaniana, metabolizowana i wydalana z moczem w ciągu kilku

godzin po spożyciu.

 

 

 Dla kogo jest dedykowany Taxivital?

1/jako wsparcie dla osób, które są w trakcie leczenia farmakologicznego chorób naczyniowo-sercowych, w

tym miażdżycy, obniżenia wysokiego poziomu cholesterolu, trójglicerydów i nadciśnienia ale również

cukrzycy, rekonwalescencji po zawale serca, wylewie, udarze. Uregulowania arytmii serca.

 

2/dla osób które chcą w naturalny sposób zatroszczyć się o swoje zdrowie i uzupełnić poziom związków

przeciwutleniających występujących w organizmie (glutation), które zmniejszają się z upływem lat

 

3/najlepiej sprawdzi się u osób w przedziale wiekowym 40, 50 ,60+

 

4/zapracowanych, wykonujących wielogodzinną pracę siedząca i stojącą u których wzrasta ryzyko

przewlekłej niewydolności żylnej. Profilaktykę PNŻ powinny stosować zarówno osoby zdrowe, jak i te, u

których już występują objawy niewydolności żylnej kończyn dolnych!

 

5/dla osób zabieganych, które chcą pamiętać o braniu tylko jednej kapsułki dziennie

 

6/dla osób, które są świadome konieczności suplementacji antyoksydantów ze względu na wschechobecny

stres i zanieczyszczenia środowiska

 

7/chcą uzupełnić niedobory witamin antyoksydacyjnych

 

8/chcą opóźnić proces starzenia spowodowany wolnymi rodnikami

 

9/znane są im właściwości antyoksydacyjne roślin i wynikające z tego korzyści dla funkcjonowania całego

organizmu

 

10/ dla osób u których dieta jest uboga i niezbilansowana a spożycie antyoksydantów osiąga niski poziom

 

11/dla osób, które chcą wzmocnić swój układ odpornościowy

 

12/dla osób aktywnych sportowo, którzy chcą za pośrednictwem antyoksydantów zwiększyć swoją

wydolność, szybciej zregenerować mięśnie, zmniejszyć stres oksydacyjny, który jest przyczyną

zaburzeń pracy mitochondriów (odpowiedzialnych za produkcję energii), wzrostu intensywności

procesów beztlenowych, co w konsekwencji może powodować szybsze męczenie się mięśni, spadek siły i

wytrzymałości.

 

 

 

 Dlaczego zła kondycja naczyń krwionośnych może przyczynić się do chorób?

 

Podstawową funkcją naczyń krwionośnych jest transportowanie krwi przez cały organizm. Są

trzy główne rodzaje naczyń krwionośnych: tętnice, które odtransportowują krew z serca,

naczynia włosowate, za pośrednictwem których następuje wymiana substancji między krwią a

tkankami i żyły, które transportują krew z powrotem do serca. Naczynia krwionośne dzielą się w

ogólności na tętnice, żyły i naczynia włosowate. Tętnice rozdzielają się na tętniczki, i dalej na

naczynia włosowate, które z kolei łączą się w żyłki i dalej w żyły. Naczynia włosowate zwane

inaczej kapilarami przenikają wszystkie części naszego organizmu. Za pomocą tych naczyń do

wszystkich komórek dostarczany jest tlen i substancje odżywcze, a wydalane są niepotrzebne

substancje. Proces przemiany materii dochodzi do skutku na powierzchni komórek i naczyń

włosowatych na poziomie komórkowych membran. Przy zaburzeniach kapilarnego krwiobiegu

w rezultacie tlenowej niewydolności, komórka dusi się i głoduje, co doprowadza do choroby i

niszczenia komórek. Zakłócenie pracy układu naczyń włosowatych jest zasadniczą przyczyną

wszystkich procesów patologicznych m.in. zapalenia naczyń, które są grupą różnorodnych

chorób dotyczących naczyń krwionośnych wszystkich typów. Zapalenie naczyń (vasculitis)

polega na zapaleniu i uszkodzeniu ściany naczyń. Może dotyczyć naczyń włosowatych, żyłek,

tętniczek, tętnic i czasem dużych żył. W najcięższych przypadkach prowadzi do

nieodwracalnego zniszczenia ścian naczyń. W przypadkach łagodnych uszkodzenie jest

przejściowe i może manifestować się jedynie obecnością nacieku zapalnego i

przepuszczalnością dla erytrocytów. W wielu chorobach zapalenie naczyń jest podstawową

cechą i prawdopodobną pierwotną przyczyną rozwoju innych zmian. Mikroskopowe zmiany

rozwijają się najczęściej po ukończeniu 40. roku życia.

 

 

Wysoki cholesterol skutecznie obniży taksyfolina

Wykazuje wiele właściwości które nie są wspólne dla większości bioflawonoidów a zatem ma

większy efekt antyoksydacyjny niż znaczna część flawonoidów. Naturalna substancja

pozyskiwana z modrzewia dahurskiego jest bezpieczna i nie wykazuje działań niepożądanych.

Reguluje cholesterol poprzez zmniejszenie stanów zapalnych w naczyniach krwionośnych,

ochrania komórki przed stresem oksydacyjnym, dzięki czemu wzmacnia śródbłonek (wyściółkę)

żył i tętnic. Nieprawidłowości w strukturze śródbłonka prowadzą często do miażdżycy,

występują również w cukrzycy i nadciśnieniu. Taxivital reguluje pracę wątroby i wspiera

działanie glutationu odpowiedzialnego za pierwszą obronę przed stresem oksydacyjnym

(wolnymi rodnikami).

 

 

 Wpływ taksyfoliny na obniżenie nadciśnienia

Taksyfolina poprzez swoją wysoką czystość i aktywność biologiczną daje odporność komórce

przed uszkodzeniami. Poprawia mikrokrążenie, dzięki czemu usprawnia zaopatrzenie komórki

w niezbędne wartości odżywcze i tlen jednocześnie zmniejsza przewlekłe stany zapalne, które

w dużym stopniu indukują powstawanie nadciśnienia. Odbudowuje naczynia krwionośne, które

mają małą elastyczność i nadmierną przepuszczalność. Podczas stosowania taksyfoliny

zmniejsza się ból głowy, zmęczenie, szumy w uszach. Poprzez usprawnienie krążenia

następuje poprawa samopoczucia, koncentracji a także pamięć krótkotrwała. Jest zalecana dla

osób których ciśnienie przekracza 139/89 mmHg. Pomocna jest również w zmniejszaniu

procesów miażdżycowych oraz w obniżaniu wysokiego poziomu cholesterolu. Nie wykazuje

działań niepożądanych.

 

 

 

 Jak wolne rodniki przyczyniają się do stanów chorobowych (miażdżycy)?

Wolne rodniki to przede wszystkim reaktywne formy tlenu (RFT) i azotu (RFA),ale także

wolnorodnikowe metabolity toksycznych związków chemicznych, działając destrukcyjnie na

komórkę powiązane są z patogenezą wielu chorób i procesem starzenia organizmu. Produkcja

wolnych rodników jest formą odpowiedzi na atak patogenu i podstawową formą zwalczania

infekcji oraz naprawy zranionych tkanek. Problemem staje się ich nieograniczona produkcja

i/lub zaburzona regulacja towarzysząca długotrwałym procesom zapalnym. Najlepiej

udokumentowany jest udział wolnych rodników w indukcji nowotworów, czyli karcynogenezie i

patogenezie miażdżycy. Proces karcynogenezy charakteryzuje akumulacja wielu mutacji w

genach regulujących komórkową homeostazę, przede wszystkim, onkogenach, geny

supresorowych i genach odpowiedzialnych za naprawę DNA i apoptozę. Mutacje te, jak się

aktualnie wydaje w znaczącym stopniu są spowodowane przez endogenne uszkodzenia DNA,

które są generowane przez całe życie człowieka i tym samym mają wpływ na każdy z etapów

karcynogenezy. Głównym czynnikiem wywołującym te endogenne uszkodzenia nie tylko DNA,

ale także lipidów i białek są RFT i RFA wytwarzane w stanach zapalnych, przez pobudzane

przez ten proces neutrofile i makrofagi. Źródłem endogennych RFT w warunkach

fizjologicznych jest łańcuch oddechowy. Te endogenne RFT i RFA reagują bezpośrednio z DNA

modyfikując jego strukturę i funkcję. Komórki pobudzane w czasie stanu zapalnego mogą

indukować proces karcynogenezy, także na drodze innych mechanizmów takich jak produkcja

cytokin i innych białek, które zwiększają proliferację inwazyjność preneoplastycznych komórek,

a także tworzenie nowych naczyń krwionośnych w procesie angiogenezy.

 

Miażdżyca jest schorzeniem o złożonym podłożu, w którym istotną rolę odgrywa oksydacja

lipoprotein frakcji LDL prowadzącado powstania szeregu produktów peroksydacji lipidów takich

jak izoprostany,oksysterole, nadtlenki lipidów i aldehydy. Te ostatnie mogą uszkadzać również

DNA. Strategie mające na celu ograniczenie produkcji wolnych rodników w takich procesach jak

stany zapalne, czy stres oksydacyjny stwarzają, więc, możliwość prewencji wielu schorzeń

degeneracyjnych, których patogeneza jest z nimi powiązana.

 

Chociaż wolne rodniki znane były chemikom od dawna, to dopiero ich odkrycie w tkankach

rozpoczęło lawinę doświadczeń. Do rozwoju badań naukowych dotyczących tych zagadnień w

głównej mierze przyczyniło się odkrycie w 1945 r. przez rosyjskiego naukowca Zawojskiego

spektroskopii mikrofalowej: EPR, ESR. Metoda ta daje informacje o strukturze rodnika

bezpośrednio lub pośrednio. Metoda pośrednia polega na oznaczaniu rodnika krótko żyjącego

przez stosowanie trapów przyjmujących niesparowany elektron. Ze względu na zaawansowanie

prac na świecie, prawdopodobnie w przyszłości będzie istniała możliwość obrazowania wolnych

rodników w narządach i tkankach. Doskonałym przykładem, który pozwoli zobrazować działanie

wolnych rodników jest jabłko, które po przecięciu zaczyna w niedługim czasie brązowieć, jest to

etap utleniania- proces niszczenia zdrowych komórek.

 

 Cukrzyca i procesy wolnorodnikowe

Stres oksydacyjny w cukrzycy jest skutkiem wysokich stężeń glukozy i kwasów tłuszczowych.

Odgrywa istotną rolę w patogenezie cukrzycy i jej powikłań. Jego patogenne działanie polega

między innymi na hamowaniu syntezy insuliny w trzustkowych komórkach beta i hamowaniu

przeniesienia sygnału insulinowego w komórkach docelowych. Działanie to przyczynia się do

rozwoju insulinooporności oraz indukowania zmian w ścianach naczyń krwionośnych

prowadzących do powikłań cukrzycy. Istnieje kilka dróg powstawania wolnych rodników w

stanach hiperglikemii i hiperlipidemii. Produkcja wolnych rodników wzrasta wraz z

intensywnością utleniania glukozy i kwasów tłuszczowych, a co za tym idzie, aktywnością

łańcucha oddechowego. Indukowana jest także przez nieenzymatyczną glikację białek. W tej

reakcji, obok produktów glikozylacji (AGE) powstają takie wolne rodniki, jak anion

ponadtlenkowy, nadtlenek wodoru i rodniki hydroksylowe.

U chorych na cukrzycę poziom uszkodzeń oksydacyjnych wzrasta wraz ze stopniem

zaawansowania schorzenia. Stwierdzono, że stężenie glikowanej hemoglobiny, wskaźników

lipidowych i nadtlenków lipidowych jest wyższe u osób chorych na cukrzycę niż u zdrowych i

wzrasta po wystąpieniu mikroangiopatii. Podobnie wzrost uszkodzeń oksydacyjnych

obserwowano u chorych na cukrzycę po wystąpieniu nefropatii. Zagrożeniu oksydacyjnemu w

cukrzycy towarzyszą zmiany aktywności enzymów przeciwutleniających, głównie obniżenie tej

aktywności.

Stosowanie taksyfoliny uznawanej jako najsilniejszy przeciwutleniacz ma uzasadnione

podstawy do niwelowania skutków działania wolnych rodników przede wszystkim w rozwoju

powikłań naczyniowych cukrzycy i poprawy statusu antyoksydacyjnego.

Ponadto reguluje poziom cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia.

Z uwagi na ochronę naczyń krwionośnych polecana jest osobom cierpiącym na retinopatię

cukrzycową oraz osobom cierpiącym z powodu przewlekłych infekcji bakteryjnych oraz

grzybiczych (wykazuje właściwości antybiotyczne).

 

 

 

 Jak mogę pomóc swojemu sercu po zawale mięśnia sercowego?

Przede wszystkim ważna jest wtórna profilaktyka zawału serca wspomagana m.in.

umiarkowaną aktywnością fizyczną, zmianą diety oraz przyjmowanie suplementacji bogatej w

flawonoidy. Prowadzone metaanalizy udowodniły, że spożycie flawonoidów może obniżać

śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Wyjaśnia to najlepiej zjawisko tzw.

francuskiego paradoksu polegające na tym, że w rejonie Morza Śródziemnego, nawet przy

dużym spożyciu lipidów, śmiertelność ludzi z powodu, np. choroby niedokrwiennej serca jest

dużo niższa niż w innych krajach, np. Stanach Zjednoczonych. Dieta śródziemnomorska

zapobiega miażdżycy dostarczając do organizmu wielu naturalnych związków o bardzo

korzystnym działaniu, takich jak: tokoferole, karotenoidy, kwas askorbinowy, liczne związki

polifenolowe, w tym wspomniane flawonoidy. Flawonoidy znalazły zastosowanie w

wspomaganiu chorób naczyń o charakterze zakrzepowo-zatorowym. Związki te wspólnie z

witaminą C biorą udział w tworzeniu poprzecznych wiązań pomiędzy łańcuchami

polipeptydowymi włókien kolagenu i w ten sposób uelastyczniają i wzmacniają tkankę łączną,

m.in. naczynia krwionośne.

 

 Jestem w okresie menopauzy, czy suplementacja taksyfoliny (dihydrokwercetyny) jest konieczna?

Zwykle okres menopauzy jest dokuczliwy dla wielu kobiet ponieważ odczuwają one fizyczne

oraz emocjonalne zmiany w organizmie. Występuje szereg dolegliwości takich jak uderzenia

gorąca, nadmierne pocenie się, problemy z koncentracją, bezsenność, drażliwość lub

przygnębienie, gwałtowne bicie serca, zmiany naczynioruchowe. Ale poza tymi zdarzeniami w

organizmie następuje szereg procesów, które w przypadku braku kontroli mogą przeradzać się

w jednostki chorobowe. Jednym z pierwszych zauważalnych symptomów są zmiany zanikowe

nabłonka pochwy oraz szyjki macicy sprzyjające powstawaniu stanów zapalnych dolnego

odcinka narządu płciowego. Te zmiany zanikowe oraz nasilający się niedobór estrogenów mają

istotny wpływ na powolne powstawanie zmian anatomiczno-funkcjonalnych całego narządu

moczowo-płciowego wraz ze stopniowym obniżaniem ścian pochwy oraz pojawianiem się

objawów nietrzymania moczu. Kobiety, które nie ukończyły 45 roku życia nie są narażone na

choroby układu krążenia tak jak te, które weszły w okres menopauzy. Przekwitanie

charakteryzuje się spadkiem żeńskiego hormonu płciowego – estrogenu, który pełni funkcje

obronne. Zmniejszona ilość estrogenów powoduje wzrost ryzyka zachorowań na serce i

choroby naczyń krwionośnych. W tym czasie kobiety narażone są szczególnie na chorobę

wieńcową – niedokrwienie serca oraz na zawał serca. W zapobieganiu chorób układu krążenia

ważną rolę pełni profilaktyka. Kobieta w wieku menopauzalnym i pomenopauzalnym powinna

kontrolować podstawowe wskaźniki: poziom cholesterolu czy ciśnienie krwi. Wiele kobiet

odczuwa dolegliwości związane z ruchem – bolące kości, obrzmienie i bolesność stawów,

wiązadeł i chrzęści – powodem jest niedobór estrogenów, który doprowadza do zmniejszenie

się gęstości kości, przez co stają się bardziej podatne na złamania. Każda kobieta będąca w

okresie menopauzy powinna mieć świadomość powyższych objawów i potrafić je złagodzić lub

całkowicie je wyeliminować.

 

Doskonałym początkiem będzie rozpoczęcie kuracji profilaktycznej na bazie taksyfoliny wraz z

witaminą C, która dostarcza organizmowi naturalne związki wzmacniające ścianki naczyń

krwionośnych. Dodatkowym atutem stosowania taksyfoliny jest wpływ na wygląd i koloryt skóry

ponieważ zwiększa ona syntezę kolagenu i utrzymuje jej elastyczność.

 

 

Ciekawe porady do zrealizowania od zaraz

Brakuje Ci kontroli nad zdrowiem, a może potrzebujesz ciekawych wskazówek jak w drobnych i

prostych krokach zaplanować powrót do zdrowia i odzyskać dobre samopoczucie? Nic

prostszego. Zespół Zdrowo Poinformowanych będzie cyklicznie dostarczał Tobie bezpośrednio 

na maila materiały z wybranych przez Ciebie tematów (nadciśnienie, cholesterol, miażdżyca,

cukrzyca). Zapis do grupy jest całkowicie bezpłatny. 

 

Tak, chcę otrzymywać te materiały

 

 

 

 

Bibliografia:

1/Właściwości, działanie lecznicze i zastosowanie taksyfoliny dr.CECYLIA MIELCZAREK, dr.DOROTA KUSZTAL
Zakład Chemii Analitycznej, Katedra Chemii Medycznej Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. 2013

2/Czy witaminy antyoksydacyjne mają wpływ na proces karcynogenezy? Jolanta Guz, Tomasz Dziaman, Anna Szpila Katedra i Zakład Biochemii Klinicznej, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu , Postępy Hig Med Dośw. (online), 2007; 61: 185-198 www.phmd.pl e-ISSN 1732-2693

3/Antyoksydanty w ochronie radiologicznej - metody detakcji i identyfikacji wolnych rodników Adam Rożej,Bogdan Małkowski, Grzegorz Andryskowski, Wiesław Tryniszewski, Zbigniew Maziarz Współcz. Onkol (2000)vol.4,6(267-268)

4/ Związki polifenolowe i ich suplementacja u kobiet po menopauzie Ireneusz Połać1, Mateusz Bobrowski2, Michał Bijak2, Marta Borowiecka2, Tomasz Stetkiewicz1 1Klinika Ginekologii i Chorób Menopauzy Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi;kierownik Kliniki: prof. dr hab. n. med. Tomasz Pertyński 2Katedra Biochemii Ogólnej, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego; kierownik Katedry: prof. dr hab. n. przyrodn. Barbara Wachowicz Przegląd Menopauzalny 2011; 2: 157–162

5/ Rola flawonoidów jako przeciwutleniaczy w organizmie Człowieka ELŻBIETA MILLER1, KATARZYNA MALINOWSKA2, ELŻBIETA GAŁĘCKA2, MAŁGORZATA MROWICKA2, JÓZEF KĘDZIORA21III Szpital Miejski w Łodzi, Oddział i Poradnia Rehabilitacji, kierownik: dr med. J. Włodarczyk, 2Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Katedra i Zakład Chemii i Biochemii Klinicznej, kierownik: prof. dr hab. med. J. Kędziora

6/ Rola witaminy C w uszkodzeniach oksydacyjnych DNA, Maria Konopacka Zakład Radiobiologii Doświadczalnej i Klinicznej, Centrum Onkologii Oddział Gliwice, Instytut im. M. Skłodowskiej--Curie w Gliwicach Postepy Hig Med Dośw. (online), 2004; 58: 343-348 www.phmd.pl

7/ Losy roślinnych antyoksydantów w organizmie ludzkim © Borgis - Postępy Fitoterapii 1/2012, s. 55-58 *Elwira Sieniawska, Katedra i Zakład Farmakognozji z Pracownią Roślin Leczniczych, Uniwersytet Medyczny w Lublinie Kierownik Katedry: prof. dr hab. Kazimierz Głowniak

8/ Antyoksydanty w profilaktyce i terapii cukrzycy typu II dr hab. D. Rosołowska-Huszcz, prof. SGGW, Katedra Dietetyki, Wydz. Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 6 (55), 62 – 70 Warszawa .

9/ Bartosz G., 2003. Druga twarz tlenu, Wolne rodniki w przyrodzie. PWN.

10/Kowal-Gierczak B., Lamer-Zarawska E., Niedworok J. Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007, ISBN 978-83-200-3401-1

11/Sikorski Z.E. Chemia żywności - odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2009, ISBN 978-83-204-3630-3

12/Pastok P., Kompendium leków naturalnych, Medyk, Warszawa 2000, ISBN 83-87340-42-1

13/Herman Z., Kostowski W. Farmakologia - podstawy farmakoterapii, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2004, ISBN 978-83-200-4164-4

14/ Ball S. W., 2001. Antyoksydanty w medycynie i zdrowiu człowieka. Medyk.

 

Artykuły nie stanowią porady medycznej, lekarskiej czy farmaceutycznej. Czytelnik przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji co do stosowania, powinien skonsultować się (w zależności od potrzeb) z lekarzem lub farmaceutą.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mój koszyk

Nie masz produktów w koszyku.